Konijnen! Dierenvrienden kunnen hier een konijn kopen of een konijntje of nestje aanbieden. Zoek ook in het asiel.
Home   Konijn vinden   Nieuw baasje vinden   Fokkers   Inloggen   Plaats advertentie   Plaats oproep   Contact   Links   Disclaimer
Dierenwinkel
NEE
Waar koop ik mijn konijntje?
Voor mij zijn de belangrijkste dingen waar ik op let:
- dat het konijntje gezond is
- dat het konijntje een lief karakter heeft
- ik wil weten hoe hij eruit ziet als hij volwassen is

Waarom wil ik dit weten?

GEZONDHEID
Je zult niet de eerste zijn die falliet gaat aan de dierenarts. Dit is voor jou niet leuk en ook zeker niet voor het konijn. Op de pagina HULP bij je eerste konijn vinden staat waar je zoals op moet letten. In het asiel en bij een goede (hobby)fokker wordt goed gelet op de gezondheid.

KARAKTER
Een konijn hebben en lekker in huis los laten lopen is een feest. Het konijn huppelt rond, komt naar je toe, je kan hem de hele tijd aaien, bijt niets stuk,... Dit is leuk! En kan ook bereikt worden met het juiste karakter en opvoeding. Een lief karakter krijgt het konijn als hij vanaf dag 1 geleerd heeft dat mensen niet eng zijn, maar vriendjes.
Dit leert een konijn bij mensen thuis, bij een goede fokker die de konijnen echt aandacht geeft, maar niet in de dierenwinkel. Daar kan een konijn trauma's opgelopen hebben waar je geen weet van hebt, maar wel heel lang last van hebt. In het asiel wordt ook zoveel aandacht aan het konijn gegeven. Ze zullen je hier veel vertellen over het konijn.

MAAT KONIJN
In de dierenwinkel zijn soms TE jonge konijntjes te koop, zodat ze klein lijken, die later uitgroeien tot een vlaamse reus. Let vooral op de maat oren! Het fijnste is als je de moeder en vader van het konijn kan zien. De moeder is het belangrijkste, de vader is meestal gelijk of kleiner dan de moeder. Zo krijg je een indruk hoe jouw konijntje er straks uit zal zien. Vind je de moeder ook leuk?

Waar begin ik mijn zoektocht?

Mijn eerste keus is om in een dierenasiel te kijken. Alle konijntjes staan op internet met foto's en beschrijving. In het asiel weten ze vaak precies de gezondheid en het karakter van het konijn. Ook worden de konijnen veel geaaid zodat je vaak een erg lief konijntje meekrijgt. En je kan ze alle vragen stellen die je maar hebt over konijnen. Vaak zit een konijn niet in het asiel omdat er iets mis was met het konijn, maar met (de levensomstandigheden van) het baasje.

Kijk dan bij een goede (hobby) fokker. U kunt uw dwergkonijn het best rechtstreeks kopen bij een goede konijnenfokker. Jonge konijnen moeten minstens 6 à 7 weken bij de moeder blijven vooraleer gespeend te worden. Daarna worden ze best nog zeven dagen door de fokker in observatie gehouden en preventief behandeld tegen coccidiose.

Veel particulieren krijgen bedoeld of onbedoeld een nestje. Vraag rond bij kennissen of buren. Vaak worden de kleine konijntjes overmatig vastgehouden wat vaak tot een lief konijntje leidt. Let wel op dat deze mensen iets van konijnen weten. Ga anders even langs bij de dierenarts om alles te controleren.

VOORAL NIET DOEN!!!
Helaas worden op vele MARKTEN en DIERENWINKELS, dieren op veel te jonge leeftijd te koop aangeboden. Heel vaak wil men hiermede camoufleren , dat het schattige dwergje gaat uitgroeien tot een Vlaamse reus. Veel van deze jonge diertjes sterven aan coccidiose, stress en ondervoeding. Dit is een grove vorm van dierenmishandeling waaraan ook u zich schuldig maakt wanneer u besluit een dergelijk diertje, hoe goed bedoeld ook, te kopen.


Bron: Eigen ervaringen